Wat te doen met uw vrijgevallen spaarloon?

130130498339113s Wat te doen met uw vrijgevallen spaarloon?Met het afschaffen van de spaarloonregeling door de overheid vallen de tegoeden op uw spaarloonrekening vrij en kunt u zelf beslissen wat u met het geld gaat doen. En hoewel het deze maand volop uitverkoop is kiest het overgrote deel van de mensen ervoor het geld niet uit te geven maar te blijven sparen.

Hoeveel geld valt er vrij?

De cijfers van diverse publicaties en onderzoeken zijn niet helemaal in overeenstemming met elkaar*. Wij schatten het aantal resterende spaarloonrekeningen eind december 2011 op 2,5 miljoen met een gemiddeld saldo van ruim € 1.400 per rekening, in totaal zo’n 3,5 miljard Euro.

Als een deelnemer aan de spaarloonregeling de afgelopen vier jaar de maximale spaarloon inleg van € 613 per jaar heeft gespaard en tussentijds niets heeft opgenomen was het saldo op de spaarloonrekening eind december 2011 € 2.452 exclusief rente. Werd ook in 2007 het maximale bedrag gespaard dan viel eind december nog eens € 613 regulier vrij. Maximaal heeft een deelnemer aan de spaarloonregeling per 1 januari dit jaar dus zo’n € 3.000 spaarloon te besteden.

Met het ein de van het fiscale voordeel in het verschiet waren wij Nederlanders er als de kippen bij om de afgelopen maanden nog snel 270.000 nieuwe spaarloonrekeningen te openen waarmee we gezamenlijk een slordige 70 miljoen belastingaftrek toucheerden (270.000 nieuwe spaarloonrekeningen x € 613 inleg x gemiddeld 42% belastingaftrek), terwijl onze minister van financiën Jan Kees de Jager rekening had gehouden met 40 miljoen Euro. Gemiddeld leverde dit per persoon die de spaarloonrekening op het nippertje opende een meevallertje op van € 250.

Wat gebeurt er met het spaarloon?

Dat de financiële crisis de Nederlander spaarzaam maakt, blijkt overduidelijk aan de doeleinden waarvoor het spaarloon wordt aangewend. Ruim 85% wordt aangewend om het huidige en toekomstige vermogen te versterken door te sparen, leningen af te lossen en pensioen op te bouwen. Nog geen 15% van de spaarloonrekeningen wordt uitgegeven. Ruim een kwart van deze uitgegeven bedragen worden gebruikt voor onderhoud en verbouwing van de woning. Naar verwachting wordt slechts zo’n 10% van het totale saldo van 3,5 miljard besteed voor daadwerkelijke consumptieve uitgaven als vakantie, apparatuur en kleding.

Wat kunt u het beste doen met uw spaarloon?

Mocht u er nog niet uit zijn wat u met uw spaarloon wilt doen dan helpt onderstaand overzicht wellicht bij uw keuze.

Als u tot het merendeel van de mensen behoort dat het saldo van uw spaarloonrekening overboekt naar een andere spaarrekening of deposito, met een hogere rente dan op uw spaarloonrekening, dan loont het de moeite om de actuele hoogste spaarrentes te raadplegen. De dagelijks opvraagbare spaarrekeningen zonder voorwaarden bieden momenteel al een rente tussen de 2,95% en 3,1%. In de top 5 1-jaars deposito’s zijn zelfs rentes te vinden van 3,25% tot wel 3,95%.

 

* Bronnen: Centraal Bureau voor de Statistiek, Ministerie van Financiën, Rabobank, ING, ABN Amro, Finance Review, OverGeld

Be Sociable, Share!
  • more Wat te doen met uw vrijgevallen spaarloon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>